Ještěrka obecná

15. května 2018 v 13:38 | Diictodon |  Plazi
Ještěrka obecná (Lacerta agilis) je v České republice chráněným druhem a u nás je zároveň nejrozšířenějším druhem.
Její délka se pohybuje okolo 23 centimetrů i s ocasem, ocas je delší než její tělo.Má krátké končetiny a na nich má 5 prstů.Má malé drápky, které ji umožňují pohyb po kamenité půdě.Samci jsou hnědozelení se skvrnami a samice jsou zabarvené více do hněda a mají bílé bříško.Můžete ji najít v suchých místech do 2500 m. n. m., když ji nevyhovuje okolní teplota tak zaleze do úkrytu.Živý se hmyzem, pavouky, červy a svinkami.V zimě upadá do zimního spánku a v dubnu se probouzí.Rozmnožují se v květnu a červnu, potom samice klade až 15 vajíček do jamky.Po 56 dnech se vylíhnou mláďata, která po vylíhnutí měří 5-6 centimetrů.Mezi její nepřátele patří liška, volavky, čápi a hadi.Když je v nebezpečí tak jí odpadne ocásek a získá okamžik pro únik.
Žijí ve střední Asii a v Evropě (kromě severu Evropy, Pyrenejského a Apeninského poloostrova).
Výsledek obrázku pro ještěrka obecná
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 HAAS HAAS | Web | 15. května 2018 v 17:26 | Reagovat

Krásná. Kdysi žily u nás na zahradě. :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama