Rosomák sibiřský

6. května 2018 v 7:56 | Diictodon |  Savci
Rosomák sibiřský žije na severu Kanady, Sibiře, Finska a Švédska.Je největší suchozemskou lasicovitou šelmou.Je to masožravec.Už od 19.století rosomáků ubývá, jsou loveni pytláky.Rosomák žije samotářským způsobem života.Žije v tundrách a tajgách.Je velmi silný, připomíná medvěda.Má malou hlavu, krátké uši a nohy.Měří 65-107 centimetrů na délku a na výšku až 45 centimetrů.Váží 9-25 kilogramů.Rosomák má hybrofobní tmavou srst.Má speciální stoličku, která slouží k rozžvýkání zmrzlého masa.Rosomák se živý hlavně dikobrazy, veverkami, zajíci, jeleny, lumíky, bobry.Často žere i mršiny.Byl zaznamenán případ, kdy 5 kilogramový rosomák přemohl ledního medvěda.Samice je v březí 30 až 50 dní, na jaře se narodí 3 nebo 4 mlaďata.Ve volné přírodě žijí rosomáci maximálně 30 let.Rosomáci žijí nejvíce v oblasti Sibiře, Skandinávie a Kanady, ale vznikla i malá kolonie ve Skalnatých horách v USA.V Česku můžete Rosomáka najít v ZOO Brno, ZOO Ústí nad Labem a v Zooparku v Chomutově.Podle rosomáka se taky jmenuje postava z Marvel komiksů a filmů-Wolverine.
Příště kojot prérijní!

Výsledek obrázku pro rosomák sibiřský
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 HAAS HAAS | Web | 6. května 2018 v 10:12 | Reagovat

Wolverine!!! :-) Bub, this is my favourite animal.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama